سایت آموزش پیوند درختان ( www.LinkTrees.ir) مقالات باغبانی : شیوه های تکثیر درختان پیوندی
شیوه های تکثیر درختان پیوندی
الف- خرید درخت یا گرفتن آن از دیگران
۱- شما نیاز به درخت جدیدی دارید که هیچ سابقه ای از آن را در باغ خود ندارید. مثلا علاقمندید که درخت گیلاس داشته باشید و در باغ خود نمونه درخت گیلاس مورد نظر را ندارید و علاوه بر آن درختی که بتوانید روی آن درخت گیلاس را پیوند بزنید (مانند انواع آلبالو یا گیلاس غیر پیوندی ) در باغ وجود ندارد (۴). در این صورت باید درخت مورد نظر را از دیگران بخرید یا با کسب اجازه مالکان مربوطه از باغهای دیگر در فصل مناسب تهیه کنید و در باغ خود بکارید.
پیوند روی درختان دیگر
۲- درخت مورد نظرتان را ندارید ولی درخت مناسبی که می توانید روی آن درخت مورد نظر را پیوند بزنید در باغ وجود دارد. در این صورت باید با پیوند زدن، درخت مورد نظرتان را تکثیر کنید (۵). شاخه (رخ یا پوست) لازم از درخت مورد نظرتان را برای پیوند زدن می توانید از درختان باغهای دیگران تامین کنید. معمولا اگر فردی که شاخه درخت را برای پیوند می برد، فرد آگاه به شیوه رشد و نگهداری درختان باشد می تواند شاخه را به نحوی ببرد که به درخت مذکور زیانی وارد نشود. بنابراین در چنین شرایطی عرف بر این است که از مالک درخت یاد شده اجازه نمی گیرند.
گاهی درخت مورد نظر شما در باغتان هست ولی لازم می دانید تعداد آن را بیشتر کنید. در این صورت هم میتوانید مانند بند «الف » عمل کنید. یا چنانچه درخت مناسب پیوند مطابق بالا در باغ دارید با پیوند زدن درخت مورد نظر را زیاد کنید. در این حالت ضرورتی به بریدن شاخه درخت دیگران ندارید و می توانید شاخه مربوطه را از درخت باغ خودتان تهیه کنید. و دست آخر اینکه اگر درخت مورد نظرتان را میتوان به شیوه های غیر از پیوند تکثیر کرد، از آن شیوه ها استفاده کنید.
تکثیر به روش انواع قلمه زنی
۳- این روش دو جور است. یکی بدون جدا سازی و دیگری با جداسازی شاخه از درخت مادر
اکثر درختان وقتی قسمتی از شاخه آنها در خاک قرار گیرد، در حالی که شاخه از درخت اصلی جدا نشده باشد؛ روی بخشی از شاخه که داخل خاک قرار دارد، ریشههای جدیدی میروید. چنانچه این ریشهها رشد مناسب نماید میتوان شاخه مذکور را به عنوان یک درخت مستقل از درخت مادر جدا کرد و در جای دلخواه کاشت. البته این جداسازی باید در فصل مناسب باشد. اما این روش همیشه مقدور نیست زیرا ممکن است درخت مادر به طور ذاتی توانایی ریشه رویاندن روی شاخه را نداشته باشد یا شرایط این کار فراهم نباشد. مثلا درخت مادر دارای شاخههای نازک و بلند نباشد تا بتوان آن را به شیوه مناسب در خاک قرار داد و علاوه بر آن فضای کافی برای رشد درخت جدید در کنار درخت مادر وجود داشته باشد. اغلب تکثیر مو (درخت انگور) با این شیوه بسیار مناسب است. برعکس تکثیر درخت گردو به این روش ممکن نیست.
شیوه دیگر قلمه زنی ، با جداسازی شاخه از درخت اصلی قبل از قلمه زنی است. قلمه زنی اغلب در فصل زمستان یا اوایل بهار و قبل از برگ دادن درخت انجام میشود. طولی مناسب از یک شاخهٔ درخت مادر را بریده و بخشی از آن را در خاک قرار میدهند. برای رشد سریع تر و فراهم شدن امکان نگهداری بهتر، قلمهها را میتوان ابتدا در داخل ظروف مناسب یا در باغچهای مناسب کاشت و بعد از یکی دو سال رشد قلمهها، آنها را در نهایت به محل دایمی مورد نظر منتقل کرد.
طول و قطر مناسب شاخه ها برای قلمه زدن و میزانی که باید در خاک فرو رود بسته به نوع درخت و محل قلمه زنی متفاوت است. اغلب قلمهها طولی در حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر داشته و قطر آنها ۱ تا ۲. ۵ سانتی متر است و یک سوم تا نیمی ازطول آن را در خاک قرار میدهند. در طول قلمه و به ویژه قسمت انتهایی که از خاک بیرون میماند باید ۲ یا چند جوانه مناسب وجود داشته باشد. به همین دلیل بهتر است از شاخه های یک ساله که جوانه های درشت، سالم و خوبی دارند برای قلمه زنی از درخت اصلی جدا کرد. بعضی درختان ممکن است شاخههای یک ساله آنها محکم نبوده و لازم شود از شاخههای ۲ ساله یا بیشتر استفاده کرد.
بهتر است برای قرار دادن قلمه در خاک، ابتدا به عمق لازم در زمین چاله کند و پس از قراردادن قلمه به صورت عمودی در چاله دور آن را با خاک نرم و کود پوسیده و کمی ماسه ( شرایط مناسب برای رشد ریشه) پر کرد. در بعضی از درختان بجای این کار شاخه را در زمین فرو می کنند. صدمهای که به نوک شاخه در هنگام فرو کردن وارد میآید سبب می شود این شیوه برای قلمه زدن برخی درختان مانند انار مناسب نباشد و قلمه خشک شود. در مورد قلمه انار باید اضافه کرد که طول قلمه باید حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر باشد و تنها ۱۰ سانتی متر آن بعد از کاشت از خاک بیرون باشد. انواع توت ، مو، انار، انجیر، به و برخی از انواع سیب، از درختان میوه و انواع رز و شمشاد و صنوبر (تبریزی ) از درختان غیر بارده ولی مورد استفاده در باغ و باغچه را میتوان به این شیوه تکثیر کرد. اغلب درختانی که با این شیوه تکثیر میشوند، با روش اول یعنی « قلمه زنی بدون جداسازی » نیز قابل تکثیراند.
DVD فیلم آموزشی تکنیکهای پیوند زنی درختان – توضیح تصویری انواع پیوند – آموزش عملی پیوند زنی درختان
cd/dvd فیلم آموزشی تکنیک های کلیه پیوند زنی درختان
قیمت: ۱۴۰۰۰ تومان (چهارده هزار تومان)
می توانید
جهت دریافت فیلم آموزشی کلیه پیوند زدن درختان
عدد ۱۲ را به شماره ۹۱۹|۶۵|۵۹|۰۹۱۹ پیامک نمایید.
بر روی خرید پستی کلیک نمایید
کپی برداری با ذکر منبع مجاز میباشد” سایت آموزش پیوند درختان ( www.LinkTrees.ir ) ”
سایت آموزش پیوند درختان وابسته به سایت کشاورزی ایران
۹۱۹|۶۵|۵۹|۰۹۱۹ تماس تلفنی از ساعت ۹ صبح تا ۲۲ شب
linktrees.ads@gmail.com
منتظر نظرات و سوالات شما در مورد پیوند و ازدیاد انگورهستم